Hledáte novu inspiraci pro podporu svého duševního a psychického zdraví? Vyzkoušejte Biohacking!

Biohacking je komplexní přístup ve vztahu člověka ke zdraví, výkonu a vnitřní spokojenosti. Přečtěte si o něm více.

Jitka Vidláková

Bez popisku

Co je Biohacking?

Zjednodušeně řečeno, Biohacking se zabývá tím, jak nejlépe naplnit lidský potenciál. Čerpá přitom z umění a vědy. Je to směr, který ctí určité principy a postupy o nichž se domnívá, že lidem pomáhají kontrolovat zdraví, biologii, a tedy jejich život. Jeho zastánci zdůrazňují, že na rozdíl od jiných seberozvojových přístupů jde v Biohackingu především o systematický přístup ke své vlastní individuální biologii. To znamená, že člověk postupuje pomalu v určitých krocích, které nepřeskakuje a nevměšuje do nich prvky z jiných konceptů. Součástí tohoto postupu je také měření vstupů a výstupů, které slouží jako základ pro další postup. Lze tedy říci, že Biohacking je konceptem pro řízený a kontrolovaný seberozvoj.

Chcete vědět více? Stáhněte si e-bookPrůvodce Biohackera

Co je Biohacking – animované video

O čem je Biohacking?

Začínáte uvažovat o tom, že by se Biohacking mohl stát součásti vašeho života? Podívejte se, jaké nástroje Biohacking používá pro podporu mozku a mysli.

Jak může Biohacking pomoci učitelům?

Možná vás to překvapí, ale jedním z témat, na které Biohacking také reaguje, je syndrom vyhoření. Biohacking vyhoření má několik základních pravidel, jimž se detailně věnuje tento článek. Dozvíte se v něm, jak se proti syndromu vyhoření můžete pojistit pravidelnou péčí o vlastní energii a duševní stav. 

Proč zkusit Biohacking?

Biohackeři říkají, že Biohacking je o osobní svobodě, neboť člověk nespoléhá na nějaké autority, které mu potvrdí nebo vyvrátí myšlenky, co se sebou mají dělat. Vycházejí přitom z lidské individuality, která předurčuje to, že všichni nemůžeme postupovat v přístupu k sobě stejně. Biohacking lze označit také za určitou životní cestu, protože když se na ni člověk vydá, přichází spolu s ní osobní svoboda a odpovědnost za její pokračování. Ideálně totiž Biohacking provází člověka celým životem. Biohackeři říkají, že jakmile jednou začnete a uvidíte výsledky, nebudete chtít už přestat!

Kdo je typickým Biohackerem?

Biohackery se stávají lidé v různém věku a s různým cíli – například lepší zdraví, více energie, lepší paměť, více jasnosti a pozornosti, lepší výkonnost mentální i fyzická nebo také efektivnost. U pokročilejších zájemců je to často dlouhověkost, více času stráveného ve flow, rovnováha či homeostáza. Po přečtení těchto cílů vás tedy asi nepřekvapí, že je Biohacking hojně využíván profesionálními sportovci a úspěšnými podnikateli. V poslední době už Biohacking proniká i do velkých světových firem. Proč se tak děje? Lidé si totiž začínají uvědomovat, že krátkodobá řešení nejsou ideálním postupem.

Biohacking je pro ty, kteří rádi experimentují.

Zaujal vás Biohacking ...?

Text článku vychází z informací webové stránky Code of Life, jejíž autoři se biohackingu aktivně věnují. Pokud vás Biohacking zaujal můžete si zde poslechnout podcasty, zhlédnout zajímavá videa s návody nebo přečíst podrobnější návody, jak se stát Biohackerem.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info