Inspirace z nenásilné komunikace pro pohodu doma, v kabinetu i ve třídě

Dne 11. listopadu 2021 proběhla konference Vitální učitel, která nabídla zejména učitelům základních a středních škol řadu praktických tipů. Jeden z příspěvku se věnoval oblasti komunikace, konkrétně té, která je nenásilná. Příspěvek přednesl na slovo vzatý, energický Mgr. Petr Sucháček, který je mimo jiné také lektorem a propagátorem nenásilné komunikace. V článku shrnujeme tipy a odkazy, které se objevily v jeho prezentaci.

Jitka Vidláková

Bez popisku

Principy a předpoklady praxe nenásilí 

Ideální je, pokud si na začátek uděláte nejprve základní představu o tom, z čeho vychází a na čem je postavena nenásilná komunikace. Věnujte proto chvíli času přečtení těchto principů a předpokladů nenásilí.

Slovní zásoba spojená s prožíváním

Nenásilná komunikace věnuje ve svém konceptu hodně prostoru prožívání člověka a také jeho pojmenování, ať už pro sebe samého anebo pro jeho sdílení s ostatními. Jak jste na tom se svojí schopností pojmenovat vaše prožívání? Pokud si nejste jistí, užitečným pomocníkem vám mohou být kartičky potřeb a pocitů, jejichž autorem je Ondráš Přibyla. Na stránce nenásilné komunikace si můžete stáhnout v PDF samostatně kartičky pocitů a potřeb. Stáhnout si můžete také aplikaci pro Android a iOS. Na stránce najdete i praktické tipy, jak s kartičkami pracovat.

Kam případně dál online?

Sledovat můžete přímo stránky nenásilné komunikace www.nenasilnakomunikace.org 

Do ucha si můžete pustit kdykoli https://www.nenasilnypodcast.cz/ 

Aktuality na sociální síti můžete sledovat na Facebooku https://www.facebook.com/NenasilnaKomunikace 

„Existují cesty k naplnění potřeb všech zúčastněných stran, jen je někdy nevidíme.“ 

Kam dál offline? 

Relativně nedávno se dočkaly českého vydání knihy Marshalla B. Rosenberga, tvůrce metody nenásilné komunikace. Přejeme vám příjemné, nenásilné a inspirující počtení.

Marshall B. Rosenberg (2016). Nenásilná komunikace. Praha, Portál.

Marshall B. Rosenberg (2020) Nenásilná komunikace v praxi. Praha, Portál. 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info