Snižte svůj pracovní stres tím, že se naučíte relaxovat a meditovat

Učitelská profese je spojená se značnou mírou stresu. Rozumnou dávku stresu člověk ke svému životu potřebuje. Stimuluje nás k vyšším nebo lepším výkonům. Pomáhá nám zvládat nové nároky. Nadměrná zátěž je však pro naše zdraví naopak škodlivá. Nadměrný stres, který učitelé pociťují v práci, může mít řadu negativních dopadů – na pracovní schopnost, na zdraví a životní pohodu samotných učitelů, na jejich žáky, na vztahy s kolegy či s rodinnými příslušníky. Pojďte s námi vyzkoušet několik uvolňujících technik relaxace a meditace! 

Petr Hlaďo

Bez popisku

Schopnost uvolnit se patří mezi nejvýznamnější a nejúčinnější způsoby zvládání stresu. Zahraniční výzkumy ukazují, že stres u učitelů je možné snížit zařazením meditačních technik, relaxace či jógy do každodenního života. Pokud jste se s relaxací či meditací ještě nesetkali, případně nevíte, co si pod těmito pojmy přestavit, můžete se s nimi seznámit v časopise Psychologie.cz případně si poslechnout podcast na Rádiu Wave.

Nejlépe uděláte, když si tyto techniky vyzkoušíte přímo sami na sobě. Vyzkoušeli jsme a doporučujeme vám např. autogenní trénink, relaxaci a meditaci, které vytvořili kolegové z Poradenského a profesního centra Mendelovy univerzity v Brně.

Autogenní trénink 

Relaxace

Meditace

Několik obecných rad na závěr

  1. Je vhodné cvičit pravidelně, nejlépe každý den.
  2. Vybírejte klidné, větrané místo bez rušivých podnětů.
  3. Při relaxaci používejte přiměřeně tvrdou podložku.
  4. Volte pohodlný, volný oděv.
  5. Necvičte ihned po jídle.
  6. Buďte dostatečně hydratovaní.

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info