Podporuje váš jídelníček vaše zdraví?

Podle odborníků dokáží vhodné a kvalitní potraviny u člověka snížit riziko mnoha chorob. Současný stav výživy populace v ČR není podle výzkumů uspokojivý. Hlavním důvodem je nevhodná skladba výživy. Přečtěte si, jak jsou na tom s výživou Češi a zjistěte, jak je na tom váš jídelníček.

Markéta Petrovová

Bez popisku

Víte, jak je na tom ČR ve vztahu k doporučeným dávkám potravin?

  • doporučené dávky potravin jsou v ČR prakticky dodrženy u cereálií,
  • spotřeba zeleniny je pouze na 60 % doporučení,
  • spotřeba ovoce na 65 % doporučení,
  • spotřeba mléka na 60 % doporučení,
  • naopak spotřeba masa je o 20 % vyšší, než je doporučení.

Pozitivní zprávou je, že v posledních letech dochází ke změnám ve spotřebě potravin, a to žádoucím směrem.

Co je to výživa?

Zjednodušeně můžeme říci, že výživa představuje pochody, které probíhají mezi naším tělem a přijatými živinami. Základními stavebními kameny výživy jsou živiny. Aby tělo mohlo fungovat správně, nesmí žádná živina chybět a všechny musí být vyvážené, ve správném poměru. Jsou pro tělo důležitým zdrojem energie, stavebními kameny nebo jsou důležité pro správnou činnost organismu jako celku.

Živiny dělíme do 6 základních kategorií.  Tuky a cukry fungují jako dodavatelé energie.  Bílkoviny jsou nezbytné stavební látky. K látkám zajišťujícím správnou funkci organismu patří vitaminy, minerály, stopové prvky a voda.

Pozor na energii!

Výživu tedy tvoří všechny živiny, které tělu nabídneme ke zpracování. Zdravá výživa dbá na správný poměr jednotlivých živin a jejich přiměřenou energetickou hodnotu. Základem zdraví je rovnováha, tedy nabízet potravou tělu tolik energie, kolik dokáže fyzickou aktivitou vydat. U nemocného člověka nároky těla na výživu stoupají, proto je potřeba zajistit, aby byl příjem energie dostatečný a potrava obsahovala zdroje kvalitních bílkovin. Pokud nejsou potřeby organismu zajištěny, tělo slábne a proces uzdravení trvá déle.

Co znamená dieta?

Výživa je často spojována s dietou. Dietou se rozumí výživa upravená tak, aby bylo dosaženo konkrétního cíle. Dietou tedy může být i obyčejné jídlo, jehož úkolem je zajištění základní výživy člověka. Redukční dieta směřuje k tomu, aby se člověk zbavil nadměrného tuku a snížila se jeho tělesná hmotnost. Jiné diety naopak míří k nárůstu tukových zásob a svalové hmoty. Dieta však může znamenat i určitá omezení ve výběru potravin nebo jejich úplné vyloučení, například omezení tuků u nemocných s chorobami jater nebo soli u nemocných s vysokým krevním tlakem.

Jaké množství potravin byste měli jíst?

Doporučené denní dávky příjmu živin se liší podle věku, pohlaví a fyzické aktivity. Jsou stanoveny tak, aby pokryly potřebu základních živin, vybraných vitaminů, minerálních látek a stopových prvků u téměř všech zdravých osob v dané populační skupině. Skutečná potřeba jednotlivce se může lišit. V minulosti byly doporučené dávky zaměřeny hlavně na prevenci projevů nedostatku živin (např. křivice, kurděje), v dnešní době jsou zaměřeny i na snížení rizika rozvoje chronických neinfekčních onemocnění (např. kardiovaskulárních, některých druhů nádorů).

Bez popisku
Bez popisku
Bez popisku

13 Praktických výživových doporučení

Výživová doporučení jsou obecné zásady snižující riziko vzniku civilizačních onemocnění. Vycházejí z výsledků studií. Dají se vyjádřit ve 13 bodech:

  1. Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5–25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen.
  2. Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením.
  3. Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4–5 denních jídel, nevynechávejte snídani.
  4. Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g, rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů.
  5. Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4× denně, nezapomínejte na luštěniny.
  6. Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2× týdně.
  7. Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné.
  8. Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné, nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky.
  9. Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů (10 g / 100 ml), sladkostí, kompotů a zmrzliny.
  10. Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřisolujte hotové pokrmy.
  11. Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování.
  12. Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 l tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a šťávy, nejlépe neslazené).
  13. Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,5 l piva, 50 ml lihoviny).

Nevíte, jak na změnu svého jídelníčku? Pro začátek postačí, budete-li se řídit mottem:

„Nejsou nevhodné potraviny, jen jejich nevhodné množství.“

...

Reference:

Upraveno, zkráceno a doplněno podle informací Státního zdravotnického ústavu.
Společnost pro výživu. Zdravá 13.
Obrazové materiály jsou převzaty z webových stránek Státního zdravotnického ústavu


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info