Práce na PC se může podepsat na zdraví (nejen) učitelů: jak se chránit

Učitelé kromě klasické výuky ve třídách tráví hodně času také prací s počítačem či notebookem. Nevhodný způsob práce s PC může přímo ohrožovat zejména oční a pohybový aparát, nepřímo zvyšuje psychickou zátěž organismu. Přečtěte si, jak se můžete efektivně chránit.

Markéta Petrovová

Bez popisku

Zraková zátěž

Dobrou zprávou pro vás je, že přímý vliv práce se zobrazovacími jednotkami na patologické změny zraku nebyl zatím prokázán. Co přesně se děje s vaším zrakem při práci na PC? Především trvalé zaostřování oka do blízka zatěžuje nitrooční svaly, snižuje frekvenci mrkání, způsobuje rychlejší vysušování povrchu oka. Zraková zátěž souvisí i s nevhodnými světelnými podmínkami pracovního místa. Způsobují únavu, pálení, tlak v očích, bolesti hlavy, snížení zrakové ostrosti. K urychlení vzniku únavy zraku přispívá i velký kontrast jasu, blikání obrazovky, odlesky ze zdrojů osvětlení.

Jak se můžete chránit?

  • Pravidelné si nechejte vyšetřit zrak – u zdravých osob je vhodné kontrolně vyšetřit zrak jednou za 4 roky, u osob s poruchou zraku, hypertenzí, diabetem a jinými interními nemocemi, které mohou mít dopad na kvalitu zraku častěji, 1x za 1–2 roky, dle doporučení lékaře.
  • Zkontrolujte si, zda máte vyhovující pracovní místo pro práci s PC nebo notebookem – pracovní místo by mělo být s denním osvětlením, ne však přímo proti oknu – světlo by optimálně mělo přicházet ze strany ruky, kterou používáme k psaní. Po setmění je vhodné přisvícení stolní lampou, s dostatečnou intenzitou. Zejména u starších osob a osob s refrakční vadou zraku se na toto často zapomíná. Mladší jednici, studenti a žáci často pracují s notebooky, tablety nebo mobilními telefony. Pro delší práci se zrakovou zátěží nejsou vhodné mobilní telefony kvůli malému displeji. Notebook používaný na stole potřebuje podložení, aby se dosáhlo požadované výšky horního okraje obrazovky v úrovni očí. Také pracovní poloha vleže s notebookem není na delší dobu z pohledu ergonomie optimální, protože nezaručuje udržení fyziologického postavení a sklonu páteře. Tablety s připojenou klávesnicí je lépe používat spíše krátkodobě. 
  • Zjistěte si technické parametry vašeho monitoru a zkontrolujte jeho umístění – tyto dva faktory mají rozhodující význam pro optimalizaci zrakového výkonu. Samozřejmostí kvalitních monitorů by měla být stavitelnost výšky a směru obrazovky. Monitor by měl být přímo před vámi, není vhodná obrazovka v rohu stolu, na nástavci (vyvolává nadměrné rotování krční páteře). Doporučená vzdálenost monitoru od vašich očí je 45-70 cm, cca na délku paže, horní okraj PC má být ve výšce očí pracovníka. To je důležité pro udržení fyziologického postavení a sklonu páteře.
  • Pro sledování souvislého textu na PC používejte tmavé znaky na světlém pozadí – u grafických barevných schémat maximálně 5 barev na tmavém pozadí. Pro Power Pointové prezentace je doporučeno volit na slide menší počet řádků a jednoduché bezpatkové písmo.
  • Zajímejte se o to, zda jsou na vašem pracovišti dodrženy existující normy pro osvětlení v místnosti

Pohybový aparát

Nejčastěji se projevují kloubně svalové potíže, které bývají důsledkem nedodržování ergonomie práce a nevhodného pracovního prostředí. Proto se v praxi často vyskytují bolestivé syndromy krční a bederní páteře. Sezení u obrazovek souvisí s vnucenou dlouhodobou pracovní polohou vsedě. Tato poloha umožňuje horním končetinám větší přesnost pohybů při ovládání klávesnice PC. Její nevýhodou je zatížení bederních svalů, stlačení hrudních a břišních orgánů. Při dlouhodobém pozorování obrazovky dochází ke změně těžiště hlavy, tím se zvyšuje napětí šíjových svalů ovládajících pohyby hlavy, následně pak vzniká dyskomfort až bolesti. Nevhodná pracovní židle může vyvolat útlak cév a nervů dolních končetin.

Mezi nejčastější problémy při pokynech prováděných pomocí myši a klávesnice PC patří tzv. RSI, repetitive strain injury, poškození z opakovaného namáhání malých svalových skupin předloktí a ruky. Delší vkládání údajů do PC vystavuje pracovníky mnohočetným opakovaným drobným pohybům ve vnucené poloze horních končetin se stálým svalovým napětím.  Mezi nejčastější projevy patří tenisový loket, porucha hybnosti ramenních pletenců, zánětlivá onemocnění šlach a šlachových pouzder nebo syndrom karpálního tunelu. V počátečních fázích jsou tyto obtíže vnímány spíše jako nepohodlí nebo únava pouze při práci. Později se nepříjemné pocity se mohou dostavit i během noci. V krajním případě může přetěžování horních končetin vést k nemocem z povolání z jednostranné nadměrné dlouhodobé zátěže.

Všechny tyto potíže se mohou navzájem kombinovat a vytvářet tak pestrou škálu různých příznaků. Důsledkem dlouhodobých potíží šlach a svalů může dojít i k neúměrnému stresu kloubů a dráždění různých nervů, což může mít překvapivě za následek i bolest v úplně jiné části těla. Dalším negativem je chronický stres způsobený dlouhodobou bolestí. Organismus reaguje produkcí různých látek, které jej mohou začít ještě více poškozovat a vést ke vzniku potíží typu nespavost, deprese, roztržitost, únava atd.

Jak se můžete chránit?

  • Věnujte pozornost prostorovému řešení vašeho pracoviště a pracovního místa – pracovní místo tvoří především pracovní stůl, pracovní židle a zobrazovací jednotky. Ideální pracovní stůl má matný povrch, dostatečně velkou desku umožňující rozmístění PC a podkladů k práci, (hloubka stolu min 75 cm, šířka 120 cm). Ergonomicky problematické jsou výsuvné klávesnice pod deskou stolu.
  • Pro práci s myší používejte podložku s gelovou oporou zápěstí – optimální je také možnost stavitelní výšky pracovní plochy (62-82 cm), prostor pro dolní končetiny pod stolem by měl umožnit pohodlnou pracovní polohu. Vhodné jsou podložky pod nohy, nožní kolébky pro aktivní pohyb končetin. Prostor určený pro nohy by neměl být omezen ukládáním techniky apod.
  • Zjistěte, zda vaše pracovní židle splňuje potřebná kritéria pro práci s PC – židle má být pevné konstrukce, stabilní, s kvalitním pojezdem (pětiramenná základna), měla by polohováním umožňovat tzv. dynamické sezení (změna pohybu těla při sedu, pracovní a relaxační poloha při permanentní opoře zad). Sedadlo by mělo být opatřeno výškově nastavitelným sedákem ergonomického tvaru, se zaoblenou přední hranou, alternativně s pohyblivou bederní opěrkou. Opěrky pro horní končetiny (područky) by měly být cca 30 cm nad sedací plochou, měkké a dostatečně široké. Balanční míč ani klekačka se nemají při práci s PC používat k dlouhodobé práci (celosměnové).

Návody jsou převzaty z webových stránek Státního zdravotnického ústavu

Psychická zátěž

Při některých pracích se zobrazovacími moduly (rozsáhlé tabulky, vkládání dat) se může občas vyskytnout problém monotonie. Vlivem stereotypní činnosti nebo nízkého počtu podnětů dochází k rychlému poklesu výkonnosti, zvýšené chybovosti, rychlému nástupu únavy.

Jak se můžete chránit?

  • Věnujete pozornost nejen práci, ale také odpočinku – vhodné je střídání činností a přestávky po 2 hodinách práce s PC v trvání alespoň 10 minut bez zrakové zátěže. Vhodná zraková uvolňovací cvičení můžete vyzkoušet podle návodu např. zde. Preventivně i jako kompenzace působí vhodná pohybová aktivita (protažení celého těla, uvolnění horních končetin a dolních končetin, uvolnění trupu, redukce napětí v oblasti krční a bederní páteře).

TIP: všechny tipy zátěže, jimž je vaše tělo prací u PC vystaveno, můžete efektivněji redukovat, pokud si nainstalujete některou z dostupných aplikací, která vám čas odpočinku, práce i cvičení pohlídá!

Reference:

http://www.szu.cz/publikace/zdravotne-vychovne-materialy
http://www.bezpecnostprace.info/item/ergonomie-pocitacoveho-pracoviste-a-zasady-bezpecnosti-prace-na-pc-aneb-jak-predejit-rsi-syndromu
http://www.podruce.cz/poradna/pocitacove-nemoci/syndrom-rsi


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info