Správné dýchání jako cesta ke zdraví a zdravému životnímu stylu

Správné dýchání vám může v životě pomoci v mnoha směrech. Od zlepšení zdraví přes zkvalitnění spánku a lepší regeneraci, až po správný pohyb, odstranění bolestí různého typu a zlepšení výkonu ve sportu. V následujícím textu a videích zjistíte, jak jste na tom se svým dýcháním vy a naučíte se správně dýchat.

Jitka Vidláková

Bez popisku

Otestujte nejprve své dýchání

Ke zjištění správné techniky dýchání lze využít dvou jednoduchých, byť velmi starých, tak stále funkčních, testů. Shodným výchozím bodem pro oba testy je běžné dýchání. Zatím co Hench test (1926) si všímá zádrže dechu po výdechu, Stange test (1914) se zaměřuje na zádrže dechu po nádechu. Testy je vhodné provádět přibližně 1x za měsíc.

Připravte si stopky, tužku, papír a následujte tento video návod.

Tímto i dalšími videi provází Pavel Macek, který mezi jinými cvičí již více než pětadvacet let čínská dechová cvičení a bojová umění a je certifikovaným expertem renomovaných mezinárodních systémů dechu Oxygen Advantage™ a Second Wind™.

Cestu ke správnému dýchání začněte zádržemi dechu

Zádrže dechu v klidu i při různých formách aktivit se cvičí od nepaměti. Najdete je například v Čínských bojových uměních, józe nebo ve cvicích indických zápasníků. Že fungují, se ví již staletí, ale teprve až moderní věda nám vysvětlila, proč fungují. U zádrží dechů je však velmi důležité dělat je správně a řídit se heslem „méně je více“. 

V tomto videu se dozvíte, jak a proč jsou pro tělo prospěšné zádrže dechu a naučíte se jejich správnou techniku.

Bránice je svalem, který bychom měli cvičit

Správné brániční dýchání má pro naše tělo mnohé benefity. Především zpevní naše „jádro“ a pomáhá tělu fungovat v klidovém módu a na optimální hormonální úrovni.

Jedno z nejjednodušších cvičení se můžete naučit v tomto videu. Pokud cvičení, které vám zabere 5–20 minut, budete provádět jednou až dvakrát denně, změn na svém zdraví si jistě všimnete!  

Dýchání pro lepší usínání

Pro naše zdraví a zdravý životní styl je důležitý také spánek, jehož kvalitu můžeme podpořit i správným dýcháním při usínání. Důsledky nekvalitního spánku pocítil ve svém životě snad každý.

Pojďme se proto rovnou podívat na to, co můžeme udělat, abychom se jim co možná nejvíce vyhnuli.

Obecně se doporučuje vyhýbat se umělému světlu hodinu až dvě před tím, než půjdete spát (televize, počítač, iPad, smartphone …). Spát bychom měli chodit nejpozději ve 22:00 až 22:30 hodin večer a náš spánek by měl trvat ideálně alespoň osm hodin. V místě, kde spíte, by měla být naprostá tma –nemělo by zde svítit ani kontrolní světýlko televize. Pokud musíte vstávat dříve, je dobré adekvátně posunout večerku. Máte-li možnost, dejte si každý den desetiminutový spánek mezi 11:00 až 15:00.

Co se změní, pokud vytrváte ve cvičení dechu?

Jak říká autor videí, Pavel Macek, v průběhu týdnů a měsíců uvidíte výrazné zlepšení, a to samozřejmě nejen ve výše popsaných testech, ale i v běžném životě a vašich sportovních aktivitách. 

Reference:
Text je inspirován seriálem "Škola dechu" zveřejněném na serveru iDNES.cz


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info